naam: | Klompenbock |
omschrijving: | Een weddenschap tussen BIERburo en Leidsch Bier leidde tot dit donkerbruine bockbier met karameltonen en een hint van hout in de afdronk, gelagerd met ovengetoast klompenhout |
biertype: | bockbier |
introductiedatum: | 8 oktober 2017 |
verkrijgbaar: | zeer beperkt, zolang de voorraad strekt (fles: 33 cl longneck; fust: 20 l) |
gisting: | bovengisting, met nagisting op fles |
alcohol: | 6,5 vol. % |
startdichtheid: | 16,0 °Plato |
kleur: | 46 EBC |
bitterheid: | 32 IBU |
mout: | munich, cara, roast |
hop: | Hallertau Hersbrucker (bitterhop) |
gist: | bovengist |
EAN-code: | 8718868015129 (KLBOCK33) |
smaakcombinatie | |
kaas: | – |
In 2011 gingen Henri Reuchlin (BIERburo) en JW Fukkink (Leidsch Bier) een weddenschap aan over (de ontwikkeling van) het PINT Bockbierfestival in Amsterdam. De inzet was één batch bockbier met een typisch Hollandse ingrediënt: klompen!
Van een klompenmaker in Zoeterwoude konden we snippers wilgenhout betrekken, die we in een oven hebben getoast bij 250 °C. Het geeft aan het bockbier een mooie, houtige toets, naast de karameltonen die je natuurlijk ook terugvindt in dit herfstige biertype.
Met deze Klompenbock steunen we de stichting Het Zuid-Hollands Landschap, die zich onder meer bezig houdt met het behoud van de knotwilg (en uitgerekend als logo een knotwilg heeft).
Henri heeft een paar columns gewijd aan de ontwikkeling van dit unieke bier:
http://www.bierburo.com/weddenschap-deel-1/
http://www.bierburo.com/weddenschap-deel-2/
http://www.bierburo.com/weddenschap-deel-3/